How we do madplaner (i hvert fald i uge 14)

Juhuu en fridag med Friland Økologi

Indlægget er sponsoreret af Friland Økologi

etiket-eco-okse-340-m-ramme

Vi er lige kommet hjem efter vores tur i Århus, og har hentet Aya og Alvin hos mormor og morfar. De har haft to fridage hos mormor og morfar, og i morgen fortsætter “festen”. Vil sige at denne uge herhjemme faktisk har været en slags miniferieuge. Altså for jeg og børnene 😉 Det er simpelthen så fedt. Tror nu også Nicolai har nydt godt af det. I morgen skal jeg og børnene besøge Geldstrupgård Øko, som producerer økologiske grise på friland, og jeg glæder mig så meget til at vække dem i morgen og fortælle, at de har endnu en fridag, og at vi skal besøge en bondegård. Det bliver et kæmpe hit er jeg ganske sikker på. Og på turen derop skal vi snakke om, at de grise vi skal besøge, er de grise der bliver slagtet, og som bliver til f.eks. koteletter (som vi jo spiste i sidste uge) vi køber nede i rema1000, som jo blandt alle andre detailkæder sælger Friland Økologi. Vi har besøgt en svensk økogård for halvanden år siden, så det er bestemt ikke første og sidste gang, at vi snakker om bondegård og økologi, og Aya er i en alder nu, hvor hun virkelig kan være med og har stor interesse i sammenhæng med dyr vi ser og nogle gange kæler med, som vi så slagter, og køber i supermarkedet for så til sidst at spise selv. Og det har hun ingen kvaler ved at forstå. Jeg selv husker stadig et besøg da jeg gik i 5. klasse, hvor vi besøgte en grisefarm, hvor grisene stod i bure og slet ikke havde plads. Det kunne mit meget følsomme sind slet slet ikke kapere, og kan det stadigvæk ikke. At jeg så ikke er opvokset med økologi, og som studerende heller ikke spiste særligt økologisk er en anden snak, men nu hvor jeg er blevet mor og Nicolai og jeg er så heldige, at vi kan prioritere økologi, så er de fleste madvarer herhjemme økologiske. Vi er ikke 100% økologiske, men vi nærmer os, og er det mig der handler ind så er mejeriprodukter, frugt, grønt, kød og mel økologiske, hvorimod Nicolai ikke er lige så…. lad mig sige, fokuseret på det. Men det sniger sig mere og mere ind under huden på hans til tider nærrige (for jep, det er i bund og grund dét det handler om her) jeg, og flere og flere varer er også økologiske når han kommer hjem med ugens indkøb. Men jeg har godt nok påpeget det mange gange, at det skal være økologisk, og at vi så må spare på nogle andre ting, hvis det er dét det handler om. Så ja, der er jeg helt sikkert den dikterende kæreste, men lige her er det ikke så svært at argumentere for hvorfor det skal være sådan. Og jeg overgiver mig ikke.

Og her følger 10 gode grunde til hvorfor økologi er godt:

  1. Økologerne bruger ikke kunstgødning og har ikke så mange dyr pr. hektar. Derfor er der mindre risiko for forurening med kvælstof og deraf følgende iltsvind.
  2. Det økologiske landbrug anvender ikke kemiske stoffer, der er skabt til at dræbe levende organismer som planter, insekter og svampe. Derved bliver vandet, som vi pumper op til drikkevand, ikke forgiftet.
  3. Økologiske landmænd må ikke bruge foder af gensplejsede planter eller andre såkaldt genetisk modificerede organismer (GMO). Heller ikke i forarbejdningen tilsættes ingredienser fremstillet ved hjælp af gensplejsede organismer.
  4. I forarbejdningen af de økologiske produkter er det kun lovligt at bruge 38 af de 350 tilsætningsstoffer, der er tilladt i andre fødevarer.
  5. Der er meget restriktive regler for brug af antibiotika og anden medicin på økologiske husdyr. Derfor er der mindre risiko for, at der udvikles bakterier, som er resistente overfor antibiotika, og derfor ikke kan slås ned med medicin.
  6. Fugle og andre dyr trives bedre på økologiske marker, og der er en større variation af både planter og dyr på arealer, der dyrkes økologisk. Dette er til gavn for hele naturens fødekæde.
  7. I det økologiske landbrug bliver der lagt vægt på, at dyrene skal have mulighed for at udfolde deres naturlige adfærd. Det betyder bl.a. at de har mere plads og i videre udstrækning adgang til at komme ud.
  8. Et dyr, der er blevet behandlet med medicin, skal tilbageholdes fra slagteriet dobbelt så lang tid som i en konventionel besætning. Når et dyr er blevet behandlet mere end tre gange inden for et år, skal det omlægges på ny, før det kan sælges som økologisk.
  9. Økologiske producenter skal føre en logbog, hvoraf samtlige behandlinger på besætningens dyr fremgår. NaturErhvervsstyrelsen kontrollører gennemgår logbogen ved det årlige kontrolbesøg og sammenholder den med slagtedatoerne på dyrene.
  10. I økologisk produktion er princippet, at hvis man er i tvivl om effekten af et stof, må det ikke anvendes. Det betyder, at man har større sikkerhed for ikke at blive påvirket af stoffer, som man endnu ikke har undersøgt virkningen af.

Så længere er den ikke….. 😉

-Sebrina

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

How we do madplaner (i hvert fald i uge 14)