Min fodboldkarriere #1

Vores besøg hos frilandsgrisene på Gelstrupgård Øko

Indlægget er sponsoreret af Friland Økologi

DSC_0010 (1)DSC_0007 (1)DSC_0003 (1)

I torsdags var vi jo så heldige, at griseproducent Jesper Adler tog sig god tid til at vise os rundt og fortælle om hans økologiske gård, som producerer grise til Friland Økologi. Vi gik med det samme ud på den store mark, hvor der løb en masse grise rundt. Omkring 700 stks grise – hvilken fest! Vi var så heldige at der var en so der lige havde faret (født) et par timer forinden vi kom, og vi kom helt tæt på dem, og fik lov til at holde en helt nyfødt griseunge. Børnene var ikke helt så modige, så jeg fik æren, og havde helt lyst til at putte den nuttede griseunge ind under jakken og tage den med hjem! Grisemor tog det så pænt, fordi hun var en ung so, for havde hun været ældre, havde vi ikke fået lov til at komme så tæt på. De små griseunger havde stadig rester af navlestreng og der lå også en moderkage. Jesper var meget pædagogisk og med god humor ;-). Aya spurgte helt alvorligt om han børstede tænder på alle grisene og her er hans svar (I skal skrue godt op for at høre det!):

apropos tænder så er det forbudt at klippe tænder på økologiske grise, samt den krøllede hale. Og alle økologiske svin skal leve løsgående. De økologiske søer bor i hytter på marken, og det er også her at soen føder sine unger. Søerne skal have adgang til græsarealer mindst fem måneder hver sommer, men langt de fleste lever på friland hele livet. Til sammenligning lever almindelige konventionelle svin – både søer og grise – indendørs i en stald hele livet, og de små grise må allerede tages fra soen allerede når de er tre uger gamle, hvorimod økologiske smågrise lever og patter hos soen indtil de er mindst 40 dage gamle. Soens mælk giver smågrisene stor modstandskraft og en sund fordøjelse, hvilket gør at smågrisene klarer sig godt, når de flyttes fra soen og bliver til slagtesvin. Og det er jo bare én af de mange gode grunde til at prioritere økologi – at økologiske dyr har bedre leveforhold.

DSC_0023

DSC_0024

Vi kom også ind til de større grise, og som I kan se på billedet – så havde de det også godt dér ;-).Her fik vi også hilst på grisehunden Junior som løb rundt og legede med de større griseunger, som hele tiden smuttede ud og løb rundt. Virkelig herligt, og grise er jo bare nuttede! Gør virkelig jer selv og ikke mindst jeres børn den tjeneste at besøge en økologisk gård, og få et godt indblik i den økologiske produktion. Derefter gik vi ind og spiste madpakker og fik os en snak fra alt til børneopdragelse, politik, hjemmegående husmødre, imamer og meget mere. Virkelig meget hyggeligt, og vi kommer helt sikkert snart igen. Jesper ville nemlig rigtig gerne møde Nicolai, for jeg fik jo hængt ham lidt ud, ligesom i dette indlæg. Selvom Jesper også påpegede at det var vigtigt ikke at blive for fanatisk, da det så kan blive ret stressende at være mor. Ingen prædiken fra ham overhovedet, og han blev næsten glad for Ayas “sladren” om, at hun da havde været med mor og far på Mc Donalds ;-).

-Sebrina

 

1 kommentar

  • Det lyder som et dejligt besøg, og han lyder som en rar mand. Nu mener jeg jo slet ikke vi som mennesker bør spise kød, men hvis man ikke kan forlige sig med dén tankegang, så synes jeg bestemt det er dejligt at man møder dyrene og ser hvordan de lever, så man er bevidst om, hvad ens valg indebærer.

    Jeg synes nu gerne man må være konsekvent i sine valg uden at få smidt ordet “frelst” efter sig. Men det er måske fordi jeg selv ofte får ord som “hellig”, “ekstrem” og “hysterisk” smidt efter mig fordi jeg netop er konsekvent i mit valg. Dermed ikke sagt, at man skal stresse over det og gå rundt og føle sig presset over de valg man tager – eller ikke tager – men jeg ville f.eks. ikke tænke I var “frelste” hvis I ikke tog børnene med på McDonald’s. Men det er måske fordi jeg ved, at de dyr man spiser der, har haft et liv, der er en verden til forskel fra Jespers dyr.

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Min fodboldkarriere #1