Opfordring!

må jeg ikke godt få det med i børnehave?

det bliver der spurgt om hver dag i øjeblikket. Og svaret er nej. Og reaktionen er en frustreret og sur Aya. Gang på gang. Altså det er ikke bare “nej”. Nu har vi prøvet forskellige “metoder”, men uanset hvordan det kommer til udtryk, så må Aya ikke få legetøj med i børnehave. Slut prut. Og hun ved det allerede godt inden hun spørger. Som om hun søger konflikten. I børnehaven er der særlige bamse/dukke/klæd ud-dage, hvor det er planlagt fra børnehavens side, og de dage får hun naturligvis lov til at få legetøj med, og dage de også snakker om i børnehaven. Det er ikke mere end et par uger siden at de måtte have en bamse eller en dukke med, hvor de så brugte det til at lege hospital. Ret fint i øvrigt! Nå, men hver morgen lige som hun skal ud ad døren skal hun liiiige spørge om hun ikke få noget med, og det ender altid i en dårlig situation, og ja, det er jeg træt af. Problemet er også bare, at der jo er nogle børn der gerne må, og jeg vil ikke pege fingre ad andre eller stille spørgsmålstegn ved andres måder at være forældre på,- de har nok deres grunde til at lade deres børn få en bamse eller legetøj med i børnehaven, men herhjemme er det sådan, at Aya ikke må få legetøj med i børnehaven. Jeg gider egentlig ikke uddybe her hvorfor vi har dén holdning, men jeg ved at flere forældre har samme holdning som os. At legetøjet skal blive hjemme. Hvordan håndterer I: “må jeg ikke nok få legetøj med i børnehaven?”. Jeg er bare nysgerrig og håber at nogen har en god “metode” til at løse ovenstående konflikter. That’s it. Jeg vil gerne frabede mig belærende kommentarer om at det er gammeldags osv., at vi ikke vil lade vores børn have legetøj med i børnehaven. Pædagogerne i Ayas børnehave støtter op om vores beslutning, hvorfor de også holder særlige bamse/dukkedage el. lign., hvor børnene netop gerne må få et stykke legetøj med. Men for Aya er det i øjeblikket ikke nok at henvise til sådanne dage. Åbenbart. Det er garanteret en “fase” I know, men hold kæft det er træls.

– Sebrina

24 kommentarer

 • Louise

  Jeg kan ikke hjælpe så meget med konkrete værktøjer, men problemet har (åbenbart) været ret stort i vores BH, der har været enormt mange konflikter omkring medbragt legetøj og sådan, og børnehaven besluttede at december og januar var legetøjsfri måneder. Det har så fungeret så godt, at det nu er en permanent regel, og de vil fremover lave dage som jeres BH, hvor medbragt legetøj er tilladt.
  A har aldrig rigtig haft ting med, så problemet har ikke været stort herhjemme, men det med de dårlige ud-af-døren situationer, det kender jeg skam godt 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • bloggere

   Det lyder virkelig godt. Vil foreslå det som et tiltag, for tænker også at det skaber nogle konflikter som pædagogerne skal bruge ret meget tid på 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • loso

  Jeg kan ikke råde dig konkret i forhold til, hvordan du skal tackle det ift. Aya, for i min søns børnehave har de fast legetøjsdag om fredagen, hvor man må have 1 (ET!!!) stykke legetøj med. Og helt ærligt så troede jeg slet ikke, at der var nogen steder, hvor man måtte have eget legetøj med hver dag.

  Det må da give enormt mange konflikter børnene imellem, når nogen altid har det fede legetøj med og andre ikke har noget.

  Og i den alder, har man jo stadig brug for enormt meget hjælp til, hvordan man lige sørger for ikke at drille, holde udenfor, deles om tingene m.m. Det tænker jeg ikke, at medbringen af eget legetøj på daglig basis fordrer.

  Jeg kan sagtens forstå, at det må være dybt frustrerende for din datter, og samtidig ville jeg have gjort præcis som dig.

  Jeg tror helt ærligt, at jeg ville bringe op i børnehaven, om man ikke skulle lave det om, så det kun var 1 gang om ugen/måneden?

  Jeg synes det er for tidligt at forvente, at så små børn skal kunne forstå, hvorfor andre må have legetøj med, når man ikke selv må, men jeg synes virkelig ikke det er jer, der er galt på den her, men derimod børnehaven, der burde indføre nogle restriktioner.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • bloggere

   Ja jeg håber også at det ender med det. Vil helt sikkert tage det op til næste forældremøde eller hvis det fortsætter, tage en snak med pædagogerne på stuen, om det er noget børnehaven har en decideret politik omkring, og som kunne formidles lidt tydeligere 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Detrix

  Nu må vores børn gerne have ting med i BH, og BH opfordre faktisk til det (max 1. per dag), men vi har ting vi ikke syntes skal med derud, og de heller ikke behøver at have ting med hver dag, ganske som dig.

  Vi har et “værktøj” der hedder f.eks. “Bamsen må følge dig i BH”, og det betyder at bamsen/legetøjet kommer med i bilen/cykelvognen og bliver efterladt i der indtil de bliver hentet igen. Og det er en aftale de skal godtage før at de må tage tingene med ud af døren.

  Grunden hertil er simpelthen at vi fik alt for mange dage med dårlig start, hvis ungerne skulle være kede af det fra starten af – og fordi at de (som du selv siger) nærmest prøver hver dag, selv om de kender svaret.

  Vi har valgt at tage det som et udtryk for, at de gerne vil have en ting som giver dem tryghed idet vi skal ud af døren om morgen, og vi har med tiden fundet ud af at behovet for at få tingen med ind i selve BH, faktisk lidt forsvinder på vejen derhen, når der er klare retningslinjer hjemmefra.
  Plus’et er at vores den største hun får en helt optur når bamsen så er der når vi åbner bildøren/cykelvognen om eftermiddagen, og snakker løs om at bamsen har sovet i bilen/været med på arbejde mv.

  Derved får vi både en god morgen, og en endnu bedre eftermiddag.

  Men det der virker for nogle, er jo ikke altid for andre.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie

   Det lyder til at være en ualmindelig god måde at håndtere konflikten på :)! Stor ros til jer!

   Det har dog aldrig været et problem herhjemme – min søn har altid accepteret når jeg har sagt ne, og givet ham en begrundelse (for det synes jeg at børn skal have)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • bloggere

   åh hvor skønt. Aya prøver virkelig at tale sin sag, og mange gange er det jo logisk, og det er også svært at forst når x og x godt må have deres Elsa dukke med og hun ikke må 😉 og så kan vi begrunde nok så meget.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • bloggere

   Sådan gjorde vi med den medalje hun fik efter hun havde været på skiskole, for den var hun virkelig så stolt over. Og det er så nok det der har skubbet lidt til det igen. Aya ville også kunne forstå det, men ved også bare at det ville blive et principsag at hun bare SKAL have noget med hver dag, og at det skal være et eller andet bestemt.. og ofte noget forskelligt, men et eller andet hun virkelig har sat sig selv op til. og så kan hun ikke finde det.. og så har vi balladen igen. Og vi har ikke tiden (og tålmodigheden) til det om morgenen. og Alvin har jo et temperament uden lige, så hvis han også lugter lunten med at skulle have noget med, så ja, bliver det lidt af en udfordring, og vil skabe samme “problemer” som hvis ingenting kom med. vi har også kun 300 meter til børnehaven, så det er også begrænset hvor meget hun ville kunne nå at “lege” med legetøjet. Hun holder også op med at skabe sig (beklager udtrykket, men hun skaber sig vitterligt), lige så snart hun sidder i bilen (jep, Nicolai kører dem til børnehaven fordi han suser på arbejde bagefter), men det kunne være SÅ rart hvis alle kunne forlade hjemmet om morgenen uden en konflikt 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Detrix

   Vi er heldigvis så heldige at vores børn kun spørger om ting de allerede sidder med når sko & jakke skal på 🙂

   kan godt se det giver ekstra konflikt hvis tingene først skal jagtes….

   Det tager også kun os 2 min i bil at køre til BH, men for vores børn betyder tiden ikke noget – og faktisk (utroligt nok) leger de aldrig med legetøjet de tager med i bilen, de sidder bare og holder det… Børn er mærkelige!!

   (og jo børn skaber sig!! Min datter troede at dynen og nattøjet skulle med i BH i dag, ellers ville hun blive hjemme (lillebror har lige været syg 2 dage, og nu mente hun det var hendes tur), så i dag var en dag der ikke kunne reddes! Damn hun er stædig min den største)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Åh, jeg kender så meget spørgsmålet. Min datter på 3 år, spørger dagligt om hun må få sin dukke med i børnehaven. Og jeg svarer dagligt nej. Jeg er nemlig også modstander af at medbringe eget legetøj, da det næsten kun kan føre til konflikter, hvis andre også vil lege med det.
  Jeg ved sgu ikke om jeg håndterer det på den rigtige måde, men ind til videre har det virket at sige at legetøjet kan gå i stykker eller at det kan blive “taget” af andre børn fordi det er så spændende. Det virker på en 3-årig;-)

  For et par måneder siden overhørte jeg en morgen en mor, som tydeligvis ikke “gad” tage diskussionen derhjemme. Hun spurgte pædagogerne om de ikke kunne koordinere legetøjs-dage med skolen, for drengens storebror måtte gerne tage sin spillekonsol med i skole, og så var det altså svært at overbevise lillebror om at han ikke skulle have sin med?!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • bloggere

   Vi kunne nemlig også førhen bruge den samme metode med “det kan blive væk” eller “tænk nu hvis det går i stykker…” osv. Men den går desværre ikke længere :-/ Jeg håber snart at hun har fattet pointen for Nicolai og jeg er heldigvis enige, og det er trods alt vigtigt, ellers ville det da gå helt galt, haha.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det har faktisk været et stort issue i vores børnehave. Personligt var jeg lidt træt af de der legetøjsdage, for legetøjet blev ofte væk eller ødelagt. Heldigvis var det i sin tid kun en gang om ugen, hvilket var okay. Men pludselig besluttede børnehaven at det nu skulle være legetøjsdag HVER dag, hvilket de fleste forældre nok synes er en smule irriterende.

  Men nu hvor børnehaven har besluttet det, så får Vega også legetøj med. Og heldigvis passer hun rigtig godt på det, men det kan være en stressfaktor om morgenen, når vi står og skal have F i skole til tiden, og hun bare ikke kan beslutte sig.

  Jeg synes ideen om at det er en gang imellem er god, og så bør alle forældre vel egentlig acceptere det og holde sig til de dage.

  Kh S

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • bloggere

   her er de der legetøjsdage måske én gang om måneden, og Aya passer på sit legetøj. Jeg kan slet ikke forstå at det kan være legetøjsdag hver dag, medmindre børnehaven ikke har noget selv 😉 Så kan se at vi da trods alt har det lidt nemmere. Det ville være en rigtig tidsrøver herhjemme i hvert fald. Alts det er det jo så også herhjemme i øjeblikket og skaber ikke ligefrem den bedste stemning! Og hey! Få nu den baby ud 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nej det er også i overkanten. Men ja, der mangler måske lidt legetøj derovre. De har så lidt penge, at de beder forældre om at tage papir, blyantspidsere og så videre med. Indtil december delte hele børnehaven med fire stuer een blyantspidser, og var åbenbart så pressede at de ikke måtte købe en ekstra. Så årets julegavekalender bestod af praktiske gaver til stuen 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • bloggere

   Gud nej hvor… ja forfærdeligt faktisk. Utroligt der kan være så stor forskel fra kommune til kommune, institution til institution.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nadja

  Jeg har samme holdning som jer – legetøjet bliver hjemme. I min søns bønehave har der desuden været så mamge konflikter om medbragt legetøj af det pt er “bandlyst”. Jeg synes netop det havde udviklet sig til at der havde det sejeste legetøj med kunne bestemme hvem der måtte være med i deres leg, det bleve hurtig noget “jamen det er mig der har Lynet McQueen med så jeg bestemmer”-aftigt. Det eneste der har virket herhjemme er et nej, han er blevet så stort at han slet ikke spørger mere, men kan tydelig huske vi havde konflikter omkring det for et års tid siden – jeg blev blot ved at sige nej, til sidst virkede det;) Håber situationen snart forbedres, det er super nederen at have de samme konflikter om og om igen:(

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • bloggere

   Det er nemlig også derfor vi ikke gider alt det der. For det skaber bare den der form for “magt” hos børnene, og jeg kan slet ikke have det. Vi tager den helt sikkert op til næste forældremøde, så vi forhåbentlig kan få en “fælles holdning”, eller håber at børnehaven virkelig melder klart ud 😉
   Vi er også nået dertil at det bare er “nej”. Nej nej nej. At det er mor og far der bestemmer. Slut prut. For Aya er jo selv begyndt at argumentere for at hun nok skal passe på det, og hvis det bliver ødelagt så er hun godt klar over det osv. osv.. Men hun skal ikke have legetøj med, og så er den ikke så meget længere.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hanne

  I min datters børnehave har de indført en regel om, at børnene må have ét stykke legetøj med om fredagen. Sove/tryghedsbamser er dog ok hver dag. Hun er ikke begyndt at plage om at have ting med, men hvis hun gjorde ville jeg sige, at børnehaven har bestemt sådan og sådan. Virkelig træls når det så ikke virker. Jeg har et par gange trukket “så skal du dele – de andre børn vil også lege med dine ting”-kortet og det har virket.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • bloggere

   Den virker desværre ikke herhjemme længere. “jamen jeg skal nok passe på det moar…!”. Hun er ret god til argumentere for sin sag efterhånden. Irriterende nok 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hmm… Nu har jeg egentlig en dobbeltrolle. Er både mor til en i børnehave, og selv pædagog i en. For at tage den private del først, så nej. Villum må ikke få legetøj med i børnehave. Der er dage der er indrettede til det, men ellers har han ikke. Egentlig mest fordi, at jeg ved han bliver ked hvis det går i stykker eller bliver væk. Han spørger næsten aldrig, og de gange han har gjort har han stillet sig tilfreds med et “vi lægger det her. Så er det klar til du kommer hjem”. Tror nu heller ikke de andre børn har med udover legetøjsdage. Som pædagog er min holdning lidt den samme. På legetøjsdage er alle mand gearet til det, men er det bare et barn der fx har en Spiderman med bliver der let konflikter. Den bliver væk, de andre vil låne osv. Så min holdning er at børnehavens legetøjsdage – thats it 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • bloggere

   Så tror jeg vi er ret enige her. Ikke at det skulle handle om at være enig/uenig, men rart at få begge vinkler på!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anja

  Begge mine drenge har også altid fået et nej til at få legetøj med. Vi har så lavet den regl at hvis de har fået noget nyt som de gerne vil vise må de tage det med og jeg skal have det med hjem igen når jeg går. Den har virket her

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Min datter får lov at tage det med ned og vise det frem, og så tager jeg det med mig videre. For hende handlede det åbenbart mest om, at de andre skulle se tingene, ikke legene med tingene 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • jahhh thumps up 🙂
  Syntes det er super fedt at i holder fast i beslutningen. Sådan har det også været herhjemme. Nu er der åbnet for at den store har nogle ringe med på SFO, men den betingelse at det blir i tasken indtil da.

  Hvordan konflikten undgås ved jeg ikke, tænker at hun har en alder hvor grænserne søges gang på gang på gang. Og hun har så “valgt” sit sted at kæmpe, hvis i forstår 😉
  Men ellers er det vel noget i retning af at møde hende med forståelse (så skide politisk korrekt i know). Men altså “jeg kan godt forstå du gerne vil gave den/det med, men det skal du ikke idag, det kan blive når i har legetøjs dag”
  Om det hjælper ved jeg ikke, det hjalp lidt på vires den store da vi kæmpede på andre fronter.

  Og ellers tak for god læsning 🙂

  Karina

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Opfordring!