En weekend med juleklip <3

Sammenhæng mellem livstil og evnen til at få børn?

Jeg blev i sidste uge kontaktet af Cathrine Wildenschild Nielsen, som er ph.D. studerende ved Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital. Cathrine arbejder pt. på et meget spændende forskningsprojekt om livsstil og evnen til at få børn. Et emne jeg synes er enormt interessant! Nu har jeg været så heldig at have båret og født to børn, men når jeg læser eller høre om de par som bare kæmper og kæmper for at blive gravide, så får jeg ondt i maven. Jeg synes det er så uretfærdigt, og jeg kan ikke sætte mig ind i hvor hårdt det må være. Derfor synes jeg, at det er fantastisk, når historierne spredes og særligt her i blogland. Jeg er stadig dybt beundret af Elisabeths historie om, hvor længe hun har båret på lille Ane i sit hjerte i syv år, og hendes søster (mosteren til Ane) bar på hende i ni måneder – eller lidt kortere, for Ane kom lidt før tid. Jeg følger hendes blog og hendes daglige opdateringer på instagram. Og så er der naturligvis regnbuebarnet, som jeg elsker at følge – der bliver også instagrammet her 🙂

Nå, men til sagens kerne! Formålet med forskningsprojektet er at undersøge, om livsstilsfaktorer som kost, alkohol, rygning og medicinforbrug påvirker chancen for at blive gravid. Der søges derfor deltagere, som vil udfylde nogle spørgeskemaer på nettet. Undersøgelsen er særligt målrettet par, som forsøger at opnå graviditet. Og det er her jeg håber nogle af mine læsere kunne hjælpe?

Resultater fra projektet har allerede vist, at hård motion i mere end fem timer om ugen reducerer kvinders chance for at blive gravid. Resultater viser også, at kvinder, som har taget mere end 15 kilo på i vægt siden de var 17 år (uanset deres daværende BMI), har sværere ved at blive gravide end kvinder, der har cirka samme vægt, som da de var 17 år. Desuden har de vist, at næsten 40% af de kvinder, som forsøger at blive gravide, ikke følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at tage et dagligt tilskud af 400 μg folinsyre.

Læs mere om projektet og evt. deltagelse her

Specielt for kvinder i Aalborg-området:

En del af undersøgelsen er målrettet kvinder bosat i Aalborg-området. Blandt disse kvinder ønsker de også at undersøge om hormonforstyrrende stoffer, som bl.a. findes i mad, computere, møbler, plastik og kosmetik, påvirker evnen til at blive gravid. Deltagelse i denne del af studiet omfatter, at man møder på Aalborg Sygehus én gang før graviditet og to gange i løbet af eventuel graviditet for at få taget en blodprøve og en urinprøve, som bliver analyseret for indholdet af hormonforstyrrende stoffer.

Læs om projektet her

Ej hvor jeg håber at der er nogen derude der vil hjælpe. Der er allerede mere end 6000 kvinder som har deltaget i undersøgelsen, som begyndte i 2007. I 2012 blev undersøgelsen udvidet til også at omfatte mænd, da man faktisk heller ikke ved så meget om, hvilke livstilsfaktorer der eventuelt påvirker deres evne til at få børn.

Hvis I skulle have nogle spørgsmål er I velkomne til at skrive til Cathrine på mail cwni@dce.au.dk

– Sebrina <3

 

 

 

7 kommentarer

  • Louise

    Meget interessant, jeg vil helt sikkert klikke videre og se på det!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hvor er du sød, Sebrina:) Og sikke et spændende projekt! Vi blev først gjort opmærksomme på vigtigheden af kost, da vi startede behandling i det private. Og relativt simple kostændringer viste hurtige og virkelig positive resultater. Det var jeg selv meget overrasket over!
    En mindre detalje – vi prøvede ikke i 7 år, så længe har vi slet ikke været sammen. Men det føles til tider som om jeg har ventet på Ane hele mit liv:)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • bloggere

      Jeg har også hørt om “spis dig gravid”-bogen eller noget i den dur, så jeg synes også det er spændende at følge projektet, selvom jeg også tror der er genetiske, miljø og psykiske faktorer der spiler ind.
      Ej, jeg ved da ikke hvorfor jeg har fået syv år i hovedet. Var det fire år du skrev så? Det er også ligegyldigt, for ja, hun har da været i hjertet altid. Sådan føler jeg det også med mine egne børn 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Jeps, det var fire:) Og egentlig ret kort tid i sammenligning med mange andre, der er i behandling, men vi valgte at tage alle vores behandlinger lige i rap. Jeg kunne simpelthen ikke finde ud af at holde pause fra det, for så følte jeg, at jeg ikke var aktiv i kampen. Og tænk nu hvis man sprang den måned over, hvor det kunne ske??!
      Ja, det er skønt, når først man har dem, og føler at man bare er bestemt til at skulle være sammen:)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

    Meget spændende – kigger videre og deltager selvfølgelig 🙂 Vi har prøvet at blive gravide i snart 1 1/2 år, og lægen kan ikke hjælpe endnu, da jeg har været gravid 2 gange, men ikke har kunne holde på dem… Der skal ifølge læge “flere uheld til”, før der er tale om hjælp… 🙁

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • bloggere

      Det er jeg ked af at høre. Jeg håber ikke der skal flere “uheld” til, men at det lykkedes og spiren bliver derinde. Har selv haft en spontan abort (lige inden jeg blev gravid med Aya), og det var ret hårdt, selvom jeg ikke engang var langt henne, og det var lige efter p-pillerne var lagt på hylden, så det var ikke noget vi som sådan havde ventet længe på, men alligevel nåede vi at have en del tanker om det at skulle være forældre, og så endte det så brat og voldsomt med blødninger, smerter osv. Men nu har jeg to dejlige børn, og det skal i nok også få 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En weekend med juleklip <3