Tanker der kører rundt, når familien skal udvides

“Nå, du arbejder på barselsgangen – ejjjj hvor hyggeligt”

Det er folks reaktion, når jeg fortæller, at jeg arbejder på barselsgangen. Og det ER da et hyggeligt speciale, men det er meget mere end det. Det er nemlig også hårdt! Som udgangspunkt ligger familier ikke indlagt på barselsgangen, hvis der ikke har været komplikationer under graviditet, fødslen eller med barnet/børnene. De normale fødsler er på et ‘patienthotel’ eller sendes hjem fire til seks timer efter fødslen. På barselsgangen har jeg oplevet kvinder som har blødt over 10 liter i forbindelse med fødslen, har fået beskadiget deres nyrer for livstid, punkterede lunger, ødelagte tarme, svære infektioner, svangerskabsforgiftninger osv. Det hele er ikke bare rosenrødt, og der er flere alvorlige forløb, hvor kvinderne ikke ville overleve, hvis de ikke havde haft den professionelle hjælp omkring sig, som vi her i Danmark kan tilbyde. Hjælp som vi naturligvis tager for givet. Jeg selv er måske en smule “skadet” igennem mit arbejde, og valgte derfor at føde på hospitalet og ikke hjemme, “for tænk nu hvis”, og ved begge fødsler har der da også været komplikationer til allersidst trods graviditet og fødsel ellers er forløbet godt. Aya der havde navlesnoren stramt om halsen to gange, og derfor måtte afnavles hurtigt og kun lå 1 sekund på min mave før hun kom på “børnebordet”. Og Alvin der stod fast med skuldrene. Dog ikke så slemt, at vi ikke kunne få lov til at barsle på hotel første gang og anden gang tog hjem efter fødslen.

For nogle uger siden rejste en af mine seje sygeplejeveninde til Vestafrika for at gøre en forskel, og hvor kunne jeg godt tænke mig at kunne gøre noget lignende en dag. Men altså, det må blive når børnene er så gamle, at de kan undvære deres mor i flere måneder. Mon den dag nogensinde kommer? For problemet er nok, at jeg aldrig kan undvære dem så længe;-). Derfor er det godt, at andre vælger at gøre en frivillig indsats og redde menneskeliv verden over. Dyb respekt herfra.

Så når jeg bliver spurgt, om jeg vil dele et godt budskab om faktisk at kunne gøre en forskel herhjemme fra min egen trygge base, og særligt når fokus er på fødsler og mødre, så er det ikke noget jeg behøver at overveje. Hvert andet minut dør en fødende kvinde et sted i verden. Af simple komplikationer, som let kunne undgås. Ikke af komplikationer som jeg har beskrevet ovenover (for det dør de af), men af komplikationer, som vi nok ikke engang herhjemme anser som ‘rigtige’ komplikationer ;-). Røde Kors er igang med deres kampagne “Sikre fødsler – også i krig, katastrofer og fattigdom”, hvor du med et bidrag på 50 kroner kan hjælpe en kvinde sikkert igennem fødslen. Kvinder der føder med livet som indsats. Måske på flugt fra bomber og granater. I et ødelagt katastrofeområde. Eller på gulvet i en lille bambushytte. Helt ærligt, det er meget svært at forestille sig. Ingen hospitalsseng, medicin eller hjælp fra en jordemoder. Mange af dødsfaldende i forbindelse med fødslerne skyldes simple forblødninger, betændelse eller blodforgiftning pga. manglende muligheder for god hygiejne. Komplikationer som er livsfarlige, når en kvinde føder på flugt fra krig, under katastrofer eller i ekstrem fattigdom.

Og bare lige for at presse citronen. Hvis en kvinde dør, er der forøget risiko for, at hendes barn ikke når at fylde fem år. For de nyfødte kan det skyldes at de ikke får den rigtige næring, når mor ikke er der til at amme sit barn. Så når du bidrager til en sikker fødsel, hjælper du også med til at give et lille barn den bedst mulige start i livet.

Jeg vil derfor opfordre jer til denne fredag at gå ind og læse mere om denne kampagne lige her, og give et bidrag til en virkelig god sag. Det vil gøre mig meget glad. Jeg brænder så sindssygt for dette speciale, og er en sucker for alt der har med fødsler at gøre. Jeg har en drøm om at tage uddannelsen som jordemoder en dag, så jeg ligesom kommer hele vejen rundt om specialet. Det er bare ikke lige tiden nu 😉 Så jeg snupper en arbejdsweekend på barselsgangen i stedet. Så rigtig god weekend derude! Bloggen holder nok en lille smule fri, da det bliver en lidt presset weekend for os alle herhjemme, og vi er startet med en feberramt Alvin.

 photo 1a84902c-fecc-4157-b99f-57e1b9c00c47_zpsf480cdb3.jpgIndlægget har jeg udarbejdet i samarbejde med Røde Kors – Sebrina

 

10 kommentarer

 • Nanna

  Virkelige godt indlæg der rør en nybagt mor som mig. Jeg har støtte og delt budskabet på facebook 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina Hoffbeck

  Jeg vil ønske lille Alvin god bedring. Dig en god arbejdsweekend.

  Og det er et godt fremstød du gør for at hjælpe for bedre fødsler.

  Ja det kan være hyggeligt at arbejde på en barselsgang, men også hårdt og til tider barskt. Så jeg kan følge hvordan dit arbejde kan være.

  Jeg har selv arbejdet på Roskilde sygehus i en del år, på børneafdelingen (ikke som sygeplejerske, men jeg stod for skolestuen) mine kolleger var hele børneafdelingen, altså hertil hørte også barselsafdelingen, for tidligt fødte osv.
  Der var sommetider barske oplevelser med døde små, eller for ikke at tale om aborter som tages ud i 5 måned og er levende men ligges i et rum for at dø osv. Så jeg ved at det langt fra er hyggeligt, altid.
  Der er så også de fødsler med alle komplikationerne osv.
  Jeg har kendt flere som faktisk har fået PTSD.

  Jeg synes det er stærk gået af din sygeplejeveninde at gøre en forskel i Afrika, det er en meget stor oplevelse.
  Jeg har selv arbejdet som lærer i Mocambique under borgerkrigen (det er 30 år siden).

  Hatten af for din støtte med Røde Kors!
  Tina
  http://www.mariahoffbeck.blogspot.com

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Dejligt indlæg, trods det barske men vigtige indhold. Jeg har selv som sygeplejerske været på et kort ophold i Uganda. Jeg var på fødegangen, som er så langt fra noget vi kender. Her så man virkelig, hvor lidt det skal til for at gøre en forskel.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvorfor lyder den sætning såååå velkendt? 😉

  Anyway så vil jeg bare sige, at det er fantastisk du oplyser om den her kampagne. Den ligger mit hjerte nær, og jeg har tidligere arbejdet frivilligt indenfor en foreningen, der også arbejdede for at mindske mødredødelighed og især i forbindelse med fødsler. Det er tragisk at så mange kvinder mister liver i forbindelse med graviditet og fødsel.

  God weekend!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fedt indlæg. Jeg er “kun” kontorassistent og arbejder på kvindeafd. som er i tilknytning til føde og barselsgangen. Og henter dagligt post på barselsgangen. Og jeg tror du har ret ! Jeg er glad for at jeg fik mine børn inden jeg begyndte at arbejde der ! For sikke alt det der i virkeligheden kan ske ! Derudover synes jeg det er fedt at nogle har mulighed og overskud til at gå ud i den virkelige verden og gøre en forskel 😀 Tak for dette.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • bloggere

  Hvor er det skønt <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • bloggere

  Wauw, er sikker på du kan fortælle en masse spændende historier 🙂 Hvor er det skønt!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • bloggere

  Ja det er min store drum at opleve det en dag, for det tror jeg gerne!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • bloggere

  ;-). Og håber du har haft en god weekend Signe <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • bloggere

  Hehe ja det er ikke altid “sundt” at blive bekendt med alt det der KAN ske. For det betyder jo ikke at det sker… 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tanker der kører rundt, når familien skal udvides